educratsweb logo


INDIAN POLITY PRACTICE QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

1. Consider the following tasks:
1. Superintendence, direction and conduct of free and fair elections
2. Preparation of electoral rolls for all elections to the Parliament, State Legislatures and the Office of the President and the Vice-President.
3. Giving recognition to political parties and allotting election symbols to political parties and individuals contesting the election
4. Proclamation of final verdict in the case of election disputes.
Which of the above are the functions of the Election Commission of India?
a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 4

2. The "Instrument of Instructions" contained in the Government of India Act 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as:
a) Fundamental Rights
b) Directive Principles of State Policy
c) Extent of executive power of State
d) Conduct of business of the Government of India

3. In India, if a religious sect/community is given the status of a national minority, what special advantages it is entitled to?
1. It can establish and administer exclusive educational institutions.
2. The President of India automatically nominates a representative of the community to LokSabha.
3. It can derive benefits from the Prime Minister's 15-Point Programme.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3

4. India is home to lakhs of persons with disabilities. What are the benefits available to them under the law?
1. Free schooling till the age of 18 years in government-run schools.
2. Preferential allotment of land for setting up business.
3. Ramps in public buildings.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3

5. Consider the following statements: In India, a Metropolitan Planning Committee:
1. Is constituted under the provisions of the Constitution of India.
2. Prepares the draft development plans for metropolitan area.
3. Has the sole responsibility for implementing Government sponsored schemes in the metropolitan area.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 and 2
b) 2 only
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3

6. In the areas covered under the Panchayat (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996, what is the role/power of Gram Sabha?
1. Gram Sabha has the power to prevent alienation of land in the Scheduled Areas.
2. GramSabha has the ownership of minor forest produce.
3. Recommendation of Gram Sabha is required for granting prospecting licence or mining lease for any mineral in the Scheduled Areas.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3
d) 1, 2 and 3

7. Which of the following is/are the principal feature(s) of the Government of India Act, 1919?
1. Introduction of diarchy in the executive government of the provinces.
2. Introduction of separate communal electorates for Muslims.
3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces.
Select the correct answer using the codes given below:
a) Only 1
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3

8. Which of the following provisions of the Constitution of India have a bearing on Education?
1. Directive Principles of State Policy.
2. Rural and Urban Local Bodies.
3. Fifth Schedule.
4. Sixth Schedule.
5. Seventh Schedule.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 and 2
b) 3, 4 and 5
c) 1, 2 and 5
d) 1, 2, 3, 4 and 5

9. With reference to the Delimitation Commission, consider the following statements:
1. The orders of the Delimitation Commission cannot be challenged in a Court of Law.
2. When the orders of the Delimitation Commission are laid before the Lok Sabha or State Legislative Assembly, they cannot effect any modifications in the orders.
Which of the statements given above is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

10. consider the following statements:
1. The constitution of India does not define backward classes.
2. Providing for quotas to socially, economically and educationally backward classes is mentioned in the DPSP outside of Part IV of the constitution.
Which of these is/are true?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

11. Money bill is defined under:
a) Article 109
b) Article 111
c) Article 199
d) None of the above

12. Choose the correct statement regarding the constituent assembly?
1. The Constituent Assembly was a sovereign body.
2. The Constituent Assembly was a legislative body apart from constitution making body.
Pick the correct code:
a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

13. Consider the following Indian Religious Communities:
1. Sikhs
2. Buddhists
3. Jains
4. Parsis
Which among the above have been conferred the 'minority' status by the Government of India?
a) 1 and 4
b) 1, 2 and 4
c) 2, 3 and 4
d) 1, 2, 3 and 4

14. Freedom of trade, commerce and intercourse are either implicit or explicit under:
1. Article 19
2. Article 301
a) 1, 2
b) Only 1
c) Only 2
d) None

15. Who can make a law giving, or authorising the giving of, any preference or making, or authorising the making of, any discrimination if it is declared by such law that it is necessary to do
so for the purpose of dealing with a situation arising from scarcity of goods in any part of the territory of India
a) Parliament
b) State legislature
c) Both
d) none

16. Who can impose restrictions on goods imported from other States or the Union territories any tax to which similar goods manufactured or produced in that State are subject, so, however, as not to
discriminate between goods so imported and goods so manufactured or produced; and impose such reasonable restrictions on the freedom of trade, commerce or intercourse with or within that
State as may be required in the public interest:
a) Parliament
b) State legislature
c) Both
d) Neither

17. Who can constitute a interstate trade commission?
a) President
b) Parliament
c) Supreme court
d) Parliament on the request of two or more states

18. Which of the following are considered as the constitutional amendment under article 368?
1. Reorganisation of states
2. Linguistic provisions
3. Salaries of the MPs
a) 1, 2, 3
b) 1, 2
c) Only 3
d) None

19. Which of the following provisions in the amendment to the constitution shall also require to
be ratified by the Legislature of not less than one half of the States by resolution to that effect
passed by those Legislatures before the Bill making provision for such amendment is presented to the President for assent
1. Article 54 and 55
2. Article 73
3. Article 162
4. Article 241
a) 1, 2, 3, 4
b) 1, 2, 3
c) 2, 3
d) 1, 4

20. In the amendment of which of the following the participation of the states shall also be required?
1. Reorganising the states
2. Seventh schedule
3. Representation of the states in parliament
a) 1, 2, 3
b) 2, 3
c) Only 3
d) None

ANSWERS:
1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-a, 6-d, 7-c, 8-c, 9-c, 10-a,
11-c, 12-c, 13-d, 14-a, 15-a, 16-b, 17-b, 18-a, 19-a, 20-b

INDIAN POLITY PRACTICE QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAMS
educratsweb.com

Posted by: educratsweb.com

I am owner of this website and bharatpages.in . I Love blogging and Enjoy to listening old song. ....
Enjoy this Author Blog/Website visit http://twitter.com/bharatpages

if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST
1. What is Mission Karmayogi?
Dubbed as the biggest bureaucratic reform initiative, the Union Cabinet Wednesday approved ‘Mission Karmayogi’, a new capacity-building scheme for civil servants aimed at upgrading the post-recruitment training mechanism of the officers and employees at all levels. Prime Minister Narendra Modi said this exercise will “radically” improve the government’s human resource management practices and asserted it will use state-of-the-art infrastructure to
2. Science in Vedas
Science in Vedas   Science in Vedas The core foundation of Hindu belief is that Vedas contain source of all knowledge – physical or metaphysical. However in last 100 odd years, this belief has come under scrutiny due to the advances that modern science claims to make.
3. Some interesting facts about Vikaram Sarabhai
Vikram Ambalal Sarabhai (12 August 1919 – 30 December 1971) was an Indian physicist and astronomer who initiated space research and helped develop nuclear power in India. He was honoured with Padma Bhushan in 1966 and the Padma Vibhushan (posthumously) in 1972. He is internationally regarded as the Father of the Indian Space Program. Some interesting facts about Vikaram Sa
4. Uttar Pradesh : Apex Bodies and Departments
Uttar Pradesh : Apex Bodies and Departments Hon'ble Governor , Uttar Pradesh Hon'ble Chief Minister, Uttar Pradesh Government of Uttar Pradesh Vidhan Sabha, Uttar Pradesh Vidh
5. Consumer Protection Act, 2019 comes into force
The Consumer Protection Act,2019 comes in to force from today i.e. 20th July 2020. While briefing the media about the Consumer Protection Act, 2019 through video conference here today, the Union Minister for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan said that this new Act will empower consumers and help them in protecting their rights through its various no
6. Consumer Welfare Fund
The Consumer Protection Act, 1986 had set in motion a consumer movement in the country. The Consumer Protection Act, 2019 which came into effect from 20th July 2020, and replaces the Consumer Protection Act of 1986 would give greater fillip to the ongoing consumer movement in the country.The Consumer Protection Act, 2019 provides for establishment of the Central Consumer Protection Authority (CCPA) to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class.  The Act provides for  simpli
7. Shaheed Udham Singh (26 December 1899 – 31 July 1940)
Shaheed Udham Singh (26 December 1899 – 31 July 1940) was a revolutionary belonging to the Ghadar Party, best known for his assassination in London of Michael O'Dwyer, the former lieutenant governor of the Punjab in India, on 13 March 1940. The assassination was in revenge for the Jallianwala Bagh massacre in Amritsar in 1919 for which O'Dwyer was responsible. Singh was subsequently tried and convicted of murder and hanged in July 1940. While in custody, he used the name Mo
8. Dhanpat Rai Shrivastava - (31st July 1880 - 8th October 1936)
Dhanpat Rai Shrivastava - (31st July 1880 - 8th October 1936), better known by his pen name Munshi Premchandwas an Indian writer famous for his modern Hindustani literature. He is one of the most celebrated writers of the Indian subcontinent, and is regarded as one of the foremost Hindi writers of the early twentieth century. His novels include Godaan, Karmabhoomi, Gaban, Mansarovar, Idgah. He published his first collection of five short stories in 1907 in a book called Soz-e Watan.
9. July 31, 2020 Google Celebrating Pacita Abad
Today’s Doodle celebrates Philippine artist, feminist, and activist Pacita Abad, renowned for her bold use of color and mixed media as well as her use of art to address global themes. On this day in 1984, Abad made history as the first woman to receive the Philippines’ prestigious Ten Outstanding Young Men award.  Pacita Abad was born on October 5th, 1
10. Mohammed Rafi (24 December 1924 – 31 July 1980)
Mohammed Rafi (24 December 1924 – 31 July 1980) was an Indian playback singer. He is considered as one of the greatest and most influential singers of the Indian subcontinent. Rafi was notable for his voice, versatility and range; his songs were varied from fast peppy numbers to patriotic songs, sad numbers to highly romantic songs, qawwalis to ghazals and bhajans to classical songs. He was known for his ability to mould his voice to the persona and style of an actor, lip-syncing t
11. Indian Independence Movement
Indian Independence Movement The Indian independence movement encompasses the efforts to free India from British rule from the Nineteenth Century until the granting of Independence in 1947. The Independence Movement involved a range of different strategies from revolutionary acts of violence, to peaceful non-violent protests. Leaders of the Independence movement
12. World Metrology Day - 20 May
The theme for World Metrology Day 2020 is Measurements for global trade. This theme was chosen to create awareness of the important role measurement plays in facilitating fair global trade, ensuring products meet standards and regulations, and satisfying customer quality expectations. Indeed more widely metrology, the science of measurement, plays a central role in scientific discovery and innovation, industrial manufacturing and international trade, in improving the
13. GOVT. OFFICIAL RESIDENCES
GOVT. OFFICIAL RESIDENCES  1. » American President - White House 2. » Brazil President - Alvorada 3. » Britain Prime Minister - 10, Downing Street 4. » Canada Prime Minister - 24 Sussex Drive 5. » French President - Elysee Palace 6. » Germany President -&
14. Nobel Laureates
Nobel Laureates Amartya Sen (b-1933): Prof. Amartya Sen is the recipient of the Nobel Prize for Economics for the year 1998, becoming the first Asian to have been honoured with the award. The Santiniketanborn economist who is a pioneer in Welfare Economics has to his credit several books and papers on aspects of welfare and development. An economist with a difference, Prof. Sen is a humanist. He has distinguished himself with his outstanding writings on
15. INDIAN STATES AND IMPORTANT FESTIVALS
INDIAN STATES AND IMPORTANT FESTIVALS Goa Zatra at Cansaulim Feast of St. Francis Xavier Carnival Feast of Immaculate Conception, Goa Liberation Day. Himachal Pradesh Minjar Mela Jwalamukhi Fair Losar, Himachal Day Rakhadumni: Rakhi Karnataka Mak
16. COMMITTEES OF THE CONSTITUENT ASSEMBLY
COMMITTEES OF THE CONSTITUENT ASSEMBLY The Constituent Assembly appointed a number of committees to deal with different tasks of constitution-making. Out of these, eight were major committees and the others were minor committees.  The names of these committees and their chairmen are given below :  Major Committees  1. Union Powers Committee - Jawaharlal Nehru  2. Union Constitution Committee - Jawaharlal
17. POWER PLANTS IN INDIA
POWER PLANTS IN INDIA Nuclear power in India         Nuclear power is the fourth-largest source of electricity in India after thermal, hydroelectric and renewable sources of electricity. As of 2012, India has 20 nuclear reactors in operation in six nuclear power plants, generating 4,780 MW while seven other reactors are under construction and are expected to generate an additional 5,300 MW. In October 2010, India drew up "an
18. HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. How many teams are participating in IPL 2014? Ans.:8 2. Who is the deputy speaker of Lok Sabha at present? Ans.: Kariya Munda 3. Who is presently the chairman of the finance commission? Ans.:  Dr Vijay L Khelkar Yv Reddy  is the chairman of 14 Finance commission. But now 13th commission is on running .
19. List of First in India
List of First in India ● First Governor-General of Independent India—Lord Lewis Mountbatten ● Indian Governor-General of Independent India—Chakravarti Rajgopalachari ● Chief of the Indian Armed Forces—General K. M. Carriappa ● Field Marshall—General S. H. F. J. Manekshaw ● President—Dr. Rajendra Prasa
20. History of Indian Postal System
History of Indian Postal System Year — Work 1766 — Establishment of first Indian Postal system by Lord Clive in India. 1774 — Establishment of first G.P.O. in Kolkata by Warren Hastings. 1786 — Establishment of Madras G.P.O. 1793 — Establishment of G.P.O. at Mumbai 1854 — On Oct
21. General Knowledge Questions About Sports
General Knowledge Questions About Sports 1. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket —Shane Warne  2. What can be the maximum length of a cricket bat —32'  3. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch —3½ ft  4. With Which game/sport is 'Popping crease' associated —Cricket 
22. AWARDS AND THEIR RELATED FIELDS
AWARDS AND THEIR RELATED FIELDS Bharat Ratna: It is the highest civilian award of the India. The award was given for outstanding achievements in the arts, literature, science and public services  but the government expanded the criteria to include "any field of human endeavor". The number of annual awards is restricted to a maximum of three in a particular year. Nobel Prize: The Nobel Prize is widely regarde
23. List of news channels in India
List of news channels in India Hindi news channels A1 TV channel Aaj Tak ABP News A
24. DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala? Ans.  Thorium 2) The largest sugarcane producing country in the world is: Ans.  Brazil 3) This refers the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or government approved securities before providing credit to customers: Ans
25. RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER
RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER 1. When was the first underground railway (Metro Railway) started? (A) 1982 (B) 1989 (C) 1984 (D) 1992 (Ans : C) 2. Shatabdi Express train was started in– (A) 1984 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1985 (Ans : B) 3. At which of the following places Diesel Component Works is established? (A) Jamshedpur (B) Patiala (C) Perambur (D) Varanasi (A
26 Recruitment of Accounts Clerk Vacancy in Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL) 2020 #Uttar Pradesh 2 Days Remaining for Apply
 Recruitment of Accounts Clerk Vacancy in UPPCL 2020 Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL)  invites online application on prescribed format from eligible Indian Nationals for direct recruitment to the following Sarkari Naukri vacancy posts of Accounts Clerk (AC) - Lekha Lipik (लेखा लिपिक) for various offices of Uttar Pradesh Power Corporation Ltd. (UPPCL) (Advt. No. 06/VSA/2020/LL). ...
27 Engineering HR Finance Job Vacancy Recruitment in Rail Infrastructure Development Company (Karnataka) Limited (KRIDE) 2020 #Engineering 2 Days Remaining for Apply
Engineering HR Finance Job Vacancy Recruitment in Rail Infrastructure Development Company (Karnataka) Limited (KRIDE) 2020 Rail Infrastructure Development Company (Karnataka) Limited (KRIDE) is a Joint Venture Company established by the Government of Karnataka (GoK) & Ministry of Railways (MoR). T ...
28 Assistant and Clerk Vacancy Recruitment by High Court Rajasthan 2020 #Rajasthan 7 Days Remaining for Apply
 Assistant and Clerk Vacancy Recruitment by High Court Rajasthan 2020 Rajasthan High court at Jodhpur invites online application in the prescribed format for Common Competitive Recruitment Examination 2020 for Direct Recruitment to the Sarkari Naukri Vacancy posts of  Junior Judicial Assistant, Junior Assistant, and Clerk Grade-II for Rajasthan High Court (RHC), Rajasthan State Legal Service Authority (RSLSA) and District Legal Service Authorities (DLSA), Rajasth ...
29 Recruitment of Managers in Central Electronics Limited 2020 #Jobs 12 Days Remaining for Apply
Recruitment of Managers in Central Electronics Limited 2020 Central Electronics Limited (CEL) invites online application in the prescribed format for the following vacancy posts of Managers etc. from Indian nationals with matching skills, experience and endurance. (Advertisement No 106-Pers-1-2020). Recruitment in Central Electronics Limited (CEL) ...
30 Oil India Limited invites online applications in the prescribed format from eligible Indian Nationals for Recruitment and filling up the various 54 latest vacancy job posts of Grade-A, Grade-B, and Grade-C Officers in various disciplines. (Advertisement No. EX RECT/2020/01) #Sarkari Naukri 5 Days Remaining for Apply
Oil India Limited invites online applications in the prescribed format from eligible Indian Nationals for Recruitment and filling up the various 54 latest vacancy job posts of Grade-A, Grade-B, and Grade-C Officers in various disciplines. (Advertisement No. EX RECT/2020/01) Oil India Limited (OIL), a Navratna Public Sector Undertaking, is a pioneer national upstream Oil and Gas Company invites online application in the prescribed format for Grade-A, Grade-B, and Grade-C Officer vacancy rec ...
31 Recruitment for Non-Faculty Vacancy in IGIMS Patna #Bihar 6 Days Remaining for Apply
 Recruitment for Non-Faculty Vacancy in IGIMS Patna Applications are invited by the Director, Indira Gandhi Institute of Medical Sciences (IGIMS), Patna (Bihar) on prescribed recruitment application proforma from Indian citizens for appointment on various Non-Teaching/Non-Faculty Para-Medical Sarkari Naukri vacancy posts at IGIMS, Patna in various departments. (Advertisement No. 08/Non-Faculty Post/Estt./GIMS/2020) IGIMS Patna Non-Faculty Recruitment 20 ...
32 Recruitment of Accounts Clerk Vacancy in Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL) 2020 #Uttar Pradesh 2 Days Remaining for Apply
Recruitment of Accounts Clerk Vacancy in Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL) 2020 Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL)  invites online application on prescribed format from eligible Indian Nationals for direct recruitment to the following Sarkari Naukri vacancy posts of Accounts Clerk (AC) - Lekha Lipik (लेखा लिपिक) for various offices of Uttar Pradesh Power Corporation Ltd. (UPPCL) (Advt. No. 06/VSA/2020/LL). SarkariNaukriBlog ...
33 Bihar PSC Museum Official Recruitment 2020 Vacancies #Bihar 5 Days Remaining for Apply
Bihar Public Service Commission (BPSC)  invites Online Applications from Indian Citizens for the recruitment 2020 of following Faculty Sarkari Naukri vacancy posts of Officials in Bihar Museum for Art, Culture & Youth Department of Government of Bihar. (Advertisement No. 65/2020)  Bihar PSC Museum Official Recruitment 2020 Vacancies ...
34 NIPER Hyderabad Non-Teaching Recruitment 2020 Vacancies #Telangana 15 Days Remaining for Apply
Online Applications on prescribed format are invited at The National Institute of Pharmaceutical Education & Research (NIPER), Hyderabad (Telangana) from the eligible Indian Nationals for direct recruitment of the following 16 Non-faculty Government Job vacancy posts on regular basis through open competition on all India basis.  (Advt.  No. NIPER-HYD/02/2020-21) ...
35 Faculty Vacancy Recruitment in Damodaram Sanjivayya National Law University (DSNLU) Visakhapatnam 2020 #Andhra Pradesh 15 Days Remaining for Apply
 Faculty Vacancy Recruitment in DSNLU Visakhapatnam 2020 The Government of Andhra Pradesh has established Damodaram Sanjivayya National Law University (DSNLU) at Visakhapatnam. Application in the prescribed format is invited for the following Faculty Sarkari Naukri Vacancy in DSNLU Visakhapatnam, Andhra Pradesh on 5 years contract tenure basis (renewable). (Advertisement No. DSNLU/TS-01/2020). ...
36 Recruitment of School Lecturers 2020 by Uttarakhand PSC #Uttarakhand 7 Days Remaining for Apply
 Recruitment of School Lecturers 2020 by Uttarakhand PSC    The Uttarakhand Public Service Commission (UK PSC) at Haridwar (Uttarakhand) invites Online applications from Indian Nationals for recruitment of following 12 Sarkari Naukri vacancy posts of Lecturer (Group-C) under Uttarkhand Subordinate Education Service. (Advt. No. A-1/S-1/2020)   ...
37 Stenographer Recruitment Exam 2020 by SSC #SSC 10 Days Remaining for Apply
Stenographer Grade ‘C’ and ‘D’ Examination 2020 by SSC The Staff Selection Commission (SSC) will hold an open competitive Computer Based Examination 2020 from 29/03/2021 to 31/03/2021 for Recruitment of Government Jobs (Sarkari Naukri) Vacancy of Stenographer Grade ‘C’ (Group ‘B’, Non-Gazetted) and Stenographer Grade ‘D’ (Group ‘C’) for various Ministries/ Departments/ Organizations in the Government of India ...
38 UPSC Government Jobs Recruitment 12/2020 Vacancies #UPSC 4 Days Remaining for Apply
Union Public Service Commission (UPSC), Dholpur House, New Delhi invites Online application on prescribed recruitment form by 29/10/2020 for following Sarkari Naukri Government Jobs vacancy posts especially Specialist (Faculty - Assistant Professor), Foreman, Scientific Assistant, Engineer etc. in various Central Government Departments/Organisations in the prescribed online format (Advt. No. 12/2020). ...
39 DRDO Scholarship Scheme for Girls in Aerospace Engg / Aeronautical Engg / Space Engg & Rocketry / Avionics / Aircraft Engg #Scholorship 21 Days Remaining for Apply
GOVT. OF INDIA, MINISTRY OF DEFENCE DEFENCE R&D ORGANIZATION (DRDO) DRDO Scholarship Scheme for Girls in Aerospace Engg / Aeronautical Engg / Space Engg & Rocketry / Avionics / Aircraft Engg Registrations will start from 19th July 2020 15th Aug 2020 onwards ...
40 Recruitment of Faculty Vacancy in AIIMS Bhopal 2020 #Madhya Pradesh 7 Days Remaining for Apply
Recruitment of Faculty Vacancy in AIIMS Bhopal 2020 All  India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Bhopal is a premier Institute of National Importance (INI) established by the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India. The Director, AIIMS Bhopal invites online applications on prescribed for ...
41 56th Men and 27th Women SSC Officer Technical Recruitment in Indian Army April-2021 entry #Defense & Police 18 Days Remaining for Apply
 56th Men and 27th Women SSC Officer Technical Recruitment in Indian Army April-2021 entry Online applications are invited from eligible unmarried Male/Female Engineering Graduates and also from Widows of Defence Personnel who died in harness for grant of 56th entry for Men and 27th entry for Women for Technical Short Service Commission (SSC) entry in the Indian Army. ...
42 JAG Entry Scheme 26th SSC Officer Law Course commencing April 2021 #Defense & Police 17 Days Remaining for Apply
JAG Entry Scheme 26th SSC Officer Law Course commencing April 2021 Online applications on prescribed proforma are invited from Indian Nationals Law Graduates Men and Women for grant of Short Service Commission (SSC) in the Indian Army for Judge Advocate General (JAG) Department for 26th Entry course commencing April 2021. ...
43 India Post GDS Recruitment 2020 for Himachal Pradesh #Himachal Pradesh 12 Days Remaining for Apply
 India Post GDS Recruitment 2020 for Himachal Pradesh Online applications in the prescribed format are invited by Odisha and Tamil Nadu Circles of Indian Postal Department from eligible candidates for the recruitment selection and engagement to the Government Job vacancy posts of Gramin Dak Sevak (GDS) under Cycle-III/2020-2021 in the posts offices of the respective circles in the state in Himachal Pradesh. (Advertisement Numbers - R&E/77-55/2020) G ...
44 Recruitment of Experienced Non-Executive Personnel in IOCL Panipat Refinery 2020 #Jobs 13 Days Remaining for Apply
Recruitment of Experienced Non-Executive Personnel in IOCL  Panipat Refinery 2020 Indian Oil Corporation Limited (IOCL) the largest commercial undertaking in India and a Fortune “Global 500” company requires result oriented experienced personnel with initiative and enterprise for its Panipat Refinery, Haryana. (Advertisement No. PR/P/45 (2020-21)) ...
45 Bihar PSC Auditor Panchayati Raj Department Recruitment 2020 #Bihar 24 Days Remaining for Apply
Bihar Public Service Commission (BPSC)  invites Online Applications from Indian Citizens for the recruitment 2020 of following Faculty Sarkari Naukri vacancy posts of Auditors for the Panchayati Raj Department of Government of Bihar. (Advertisement No. 67/2020)  Bihar PSC Auditor Panchayati Raj Recruitment 2020 Vacancies &n ...
46 Faculty and Non-Teaching Vacancy Recruitment in NRTI Vadodara 2020 #Gujarat 16 Days Remaining for Apply
 Faculty and Non-Teaching Vacancy Recruitment in NRTI Vadodara 2020 The National Rail and Transportation Institute (NRTI) Vadodara (Gujarat) invites online applications in the prescribed format from committed academics and practitioners with quality teaching experience, publications, and research expertise for the Faculty Sarkari Naukri Vacancy at the level of Professor/ Associate Professor/ Assistant Professor in various areas/ disciplines and some other Non-Teaching ...
47 Educational talent search program, ALLEN academics young talent search program for students | TALLENTEX 2021 #Scholorship 16 Days Remaining for Apply
Educational talent search program, ALLEN academics young talent search program for students | TALLENTEX 2021For student Studying in class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th & 10th Stage-1 : Online | Stage-2 : Offline / CBT ...
48 Technical Cadre Job Vacancy Recruitment in Supreme Court of India 2020 #Law & Judiciary 12 Days Remaining for Apply
Technical Cadre Job Vacancy Recruitment  in Supreme Court of India 2020 Online applications are invited from Indian citizens who fulfil the essential qualifications and other eligibility condition for recruitment of various Government job vacancies in Technical Cadre in the Registry of Supreme Court of India (SCI), New Delhi. (Advertisement No. F.6/2020-SCA (RC)) ...
49 Recruitment of Job vacancy in Maharashtra Natural Gas Limited (MNGL) 2020 #Maharashtra 6 Days Remaining for Apply
 Recruitment of Job vacancy in MNGL 2020 Maharashtra Natural Gas Limited (MNGL) invites application in the prescribed format for following Government Job Vacancy positions of Manager and Officer in various disciplines 2020. Maharashtra Natural Gas Limited, a joint venture Company of two Navratna PSUs viz ...
50 Recruitment of Group-A/B/C Vacancy in AIIMS Delhi and NCI Jhajjar 2020 #Delhi 25 Days Remaining for Apply
 Recruitment of Group-A/B/C Vacancy in AIIMS Delhi and NCI Jhajjar 2020 Online Applications on prescribed format are invited from eligible Indian citizen candidates for filling up of the following Group-A, Group-B and Group-C Sarkari Naukri Para-Medical (Non-Faculty) vacancy posts at All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS), Delhi and NCI Jhajjar (Haryana) (Advt. No. 1-17/2020-Estt-I(RCT)). AIIMS Delhi Jhajjar Group A B C Job Vacancy Recruitment ...
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! visit https://forms.gle/jDz4fFqXuvSfQmUC9 and submit your valuable feedback.
Save this page as PDF | Recommend to your Friends

http://educratsweb(dot)com http://educratsweb.com/content.php?id=1710 http://educratsweb.com educratsweb.com educratsweb