educratsweb@mail.com

+91

📂 Register 🔒 Login
IMPORTANT NAMES OF COMMON CHEMICAL NAME & FORMULA
Tag : # &,

Important Names of Common Chemical Name & Formula

Industrial Name Chemical Name Chemical Formula
Alum Potassium aluminium sulphate KAl(SO4)2.12H2O
Alcohol Ethyl alcohol C2H5OH
Banking Soda Sodium bicarbonate NaHCO3
Bleaching powder Calcium chloro oxychloride or calcium chlorohypochloride CaOCl3
Brine (or common salt) Sodium chloride NaCl
Borax Sodium tetraborate decahydrate Na2B4O7.10H2O
Caustic Potash Potassium hydroxide KOH
Caustic soda Sodium hydroxide NaOH
Chalk (marble) or pearl Calcium carbonate CaCO3
Chilli salt petre Sodium nitrate NaNO3
Chloroform Trichloro methane CHCl3
Epsom salt Magnesium sulphate MgSO4.7H2O
Glauber's salt Sodium sulphate decahydrate Na2SO4.10H2O
Gypsum Calcium sulphate dihydrate CaSO4.2H2O
Hypo Sodium thiosulphate pentahydrate Na2S2O3.5H2O
Laughing gas Nitrous oxide N2O
Lunar caustic Silver nitrate AgNO3
Marsh gas Methane CH4
Quick lime Calcium oxide CaO
Sal ammonia (Nausadar) Ammonium chloride NH4Cl
Sapphire (Ruby) Aluminium oxide Al2O3
Slaked lime Calcium hydroxide Ca(OH)2
Soda ash Sodium carbonate Na2CO3
Spirit Methyl achochol CH3OH
Washing soda Sudium carbonate decahydrate Na2CO3.10H2O
Important Names of Common Chemical Name & Formula

Aluminium Ammonium Sodium 2 Soda 2.12H2O Alcohol Ethyl Chemical Common Formula Alum Potassium Formula Industrial Important Name Chemical Nausadar Potash Potassium Soda Sodium achochol CH3OH Washing alcohol C2H5OH Banking aluminium ammonia ash Sodium bicarbonate NaHCO3 Bleaching calcium carbonate carbonate CaCO3 Chilli carbonate Na2CO3 Spirit Methyl caustic Silver chloride NH4Cl Sapphire chloride NaCl Borax Sodium chloro chlorohypochloride CaOCl3 Brine common decahydrate Na2B4O7.10H2O Caustic decahydrate Na2CO3.10H2O decahydrate Na2SO4.10H2O Gypsum Calcium dihydrate CaSO4.2H2O Hypo Sodium gas Methane CH4 Quick gas Nitrous hydroxide Ca hydroxide KOH Caustic hydroxide NaOH Chalk lime Calcium marble methane CHCl3 Epsom nitrate AgNO3 Marsh nitrate NaNO3 Chloroform Trichloro oxide Al2O3 Slaked oxide CaO Sal oxide N2O Lunar oxychloride pearl Calcium pentahydrate Na2S2O3.5H2O Laughing petre Sodium powder Calcium salt Magnesium salt Sodium soda Sodium soda Sudium sulphate sulphate KAl sulphate MgSO4.7H2O Glauber' tetraborate thiosulphate

if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST

1. General Knowledge Questions About First in India and World
General Knowledge Questions About First in India and World 1. Where was the first session of the Constituent Assembly held —New Delhi  2. Who is the first person to set foot on Moon —Neil Armstrong  3. Which was the first talkie film of India —Alam Ara  4. Which was the first English ship that came to India —Red Dragon  5. Which was the
2. NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)
NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015) 1. World's first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries? (A) China (B) US (C) Singapore (D) Abu Dhabi (E) Japan (Ans : E)  2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country?  (A) Maharashtra (B) Haryana (C) Guajarat (D) Punjab (E) T
3. HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. How many teams are participating in IPL 2014? Ans.:8 2. Who is the deputy speaker of Lok Sabha at present? Ans.: Kariya Munda 3. Who is presently the chairman of the finance commission? Ans.:  Dr Vijay L Khelkar Yv Reddy  is the chairman of 14 Finance commission. But now 13th commission is on running .
4. Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014)
Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014) 1. Identify the mismatched pair in national Sports award Ans : Dharmender Dalal - Dhyan Chand 2.The capital of world youngest nation south sudan is Ans : Juba 3.which country recently decided to implement Nitaqat law? Ans :  Saudi Arabia 4.The Lokpal and Lokayuktas bill 2013 got the President of india ascent
5. Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014)
Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014) Q 1.Where is Ninety East Ridge situated? (A) Pacific Ocean  (B) Indian Ocean  (C) Arctic Ocean  (D) Atlantic Ocean Ans: (B) Indian Ocean   Q 2. ASBA Scheme is related to: (A) Initial Public Offer (B) Central Government Scheme for Women Employment
6. List of Common Names of Chemical Compounds and Formulas
List of Common Names of Chemical Compounds and Formulas Common Name Chemical Name Formulae Baking Powder Sodium Bicarbonate NaHCO3 Baryte Barium Sulphate BaSO4 Bleaching Powder Calcium Hypochlorite
7. IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions
IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions 1. The Speaker of Lok Sabha in India is elected by the–  (A) Members of Lok Sabha (B) Members of Lok Sabha and Rajya Sabha  (C) Council of Ministers (D) Speakers of State Legislative Assemblies (Ans : A) 2. The responsibility for framing the Constitution of independent India was entrusted to the–  (A) Lok Sabha (B) Rajya Sabha (C)
8. Indian States General Knowledge Questions
Indian States General Knowledge Questions 1. In which state has India's largest private sector sea port been commissioned recently —Andhra Pradesh  2. Which Indian State has the minimum total forest cover —Haryana  3. If you wish to visit Golconda Fort, you will have to go to which state —Karnataka 4. Which state produces maximum Soya bean —Madhya Pr
9. DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala? Ans.  Thorium 2) The largest sugarcane producing country in the world is: Ans.  Brazil 3) This refers the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or government approved securities before providing credit to customers: Ans
10. General Knowledge Questions About Sports
General Knowledge Questions About Sports 1. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket —Shane Warne  2. What can be the maximum length of a cricket bat —32'  3. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch —3½ ft  4. With Which game/sport is 'Popping crease' associated —Cricket 
11. Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions
Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions 1. Who of the following was the first elected member of Chhattisgarh elected from the constituency of municipal councils of Nagpur and Chhattisgarh in the Legislative Assembly of the Central Provinces in 1913 ?  (A) Shivdas Daga (B) Mahant Laxminarayandas (C) NathmalMunim (D) Shivprasad (Ans : C) 2. What is Kusiyaar in Chhattisgarhi ?  (A) Paddy (B) Banana (C) Cocon
12. RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. As per the constitutional provision, who has the absolute and ultimate powers regarding the passing of money bills?  Ans:-the house of the people   2:- As per the constitutional of India, the reports of the comptroller and auditor general of India relating to the accounts of the state shall be submitted to? Ans:- the Governor of state
13. U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)
U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010) 1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is— (A) total radiation thermometer (B) gas thermometer (C) mercury thermometer (D) vapour pressure thermometer Ans : (A) 2. The gas used for artificial ripening of green fruit is— (A) ethane (B) ethylene (C) carbon dioxide (D
14. Important National and Independence Days of All Countries
Important National and Independence Days of All Countries January January 1 – Camaroon-Independence Day  January 1 – Haiti-Independence Day  January 1 – Western Samoa-Independence Day January 1 – Sudan-National Day  January 1 – Burma-Independence Day  January 1 – Chad-Independence Day  January 1 – Australia-Australia Day  January 1
15. Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper
Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper 1. The expression “Tryst with Destiny” was first used by Pandit Jawaharlal Nehru on the occasion of–  (A) Dandi March (B) August 14/15 night  (C) Quit India Movement (D) None of these (Ans : B) 2. Alpha-Keratin is a protein present in–  (A) Wool (B) Eggs  (C) Blood (D)
16. Important Names of Common Chemical Name & Formula
Important Names of Common Chemical Name & Formula Industrial Name Chemical Name Chemical Formula Alum Potassium aluminium sulphate KAl(SO4)2.12H2O Alcohol Ethyl alcohol C2H5OH
17. Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015)
Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015) 1. The green pigment found in plants that perform photosynthesis is–  (A) Chlorophyll (B) Chloroplast (C) Chloroform (D) None of the above (Ans : A) 2. ‘Silent Valley’ is in–  (A) Tamil Nadu (B) Go
18. RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER
RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER 1. When was the first underground railway (Metro Railway) started? (A) 1982 (B) 1989 (C) 1984 (D) 1992 (Ans : C) 2. Shatabdi Express train was started in– (A) 1984 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1985 (Ans : B) 3. At which of the following places Diesel Component Works is established? (A) Jamshedpur (B) Patiala (C) Perambur (D) Varanasi (A
19. KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Bleeding of gums and loosening of teeth is caused due to deficiency of: Ans.: Vitamin C   2) Which of the following is not present in blood? Ans:   Placenta   3) A stick immersed in water appears bent due to the phenomenon of: Ans:  Refraction of light  
20. Gratuity: How To Calculate, Rules, Eligibility and Formula
Gratuity is a benefit received by an employee for services rendered to an organisation. For companies covered under the Gratuity Act, this benefit is paid when an employee completes five or more years of service with the employer. An employee gets gratuity when he/she resigns, retires or is laid off. In case of death or disablement there is no minimum eligibility period. How Gratuity is Calculate The gratuity amount depends upon the tenure of service and last drawn
21. INDIAN STATES AND IMPORTANT FESTIVALS
INDIAN STATES AND IMPORTANT FESTIVALS Goa Zatra at Cansaulim Feast of St. Francis Xavier Carnival Feast of Immaculate Conception, Goa Liberation Day. Himachal Pradesh Minjar Mela Jwalamukhi Fair Losar, Himachal Day Rakhadumni: Rakhi Karnataka Mak
22. Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)
Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014) 1. Who among the following has not won the Bharat Ratna Award?  (A) CNR Rao (B) M. G. Ramachandran  (C) Sivaji Ganesan (D) K. Kamaraj (Ans : C) 2. Complete the following series: YAZ, WBX, UCV, .…… (A) STD (B) SOT (C) SEP (D) SDQ (Ans : B) 3. Who among the following has not
23. Important Days in India
Important Days in India JANUARY January 1– Army Medical Corps Establishment Day, Global Family Day January 9– NRI Day / Pravasi Bhartiya Divas  January 11– Death Anniversary of Lal Bahadur Shastri January 12– National Youth Day (Birth Day of Swami Vivekanand) January 15– Army Day January 23– Netaji Subhash Chandra Bose's Birth Anniversary January 24– National G
24. IMPORTANT COMMITTEES OF THE CONSTITUENT ASSEMBLY AND THEIR CHAIRMEN
IMPORTANT COMMITTEES OF THE CONSTITUENT ASSEMBLY AND THEIR CHAIRMEN ------------------------------------------------------------- Name of the Committee Chairman ------------------------------------------------------------- Committee on the Rules of Rajendra Prasad Procedure Steering Committee Rajendra Prasad Finance and Staff Committee Rajendra Prasad Credential Committee
25. General Awareness Practice Study Material
General Awareness Practice Study Material Indian history and culture 1. What medieval building double dome (Double Dome) whose tomb was built in the first place? - Sikander Lodi's Tomb 2. Where is the pillar on which the peace message of Ashoka and Samudragupta's military victories are engraved details of both? - Prayag 3. AD 1960 by Aurangzeb. In order to suppress the growing power of Shivaji who gets new was expressed? - To Shai

Submit your Contents on our website

List Your Business for Free - Join Us & bring more customersList Your Business for Free - Join Us & bring more customers
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com !
Email us at
educratsweb@gmail.com and submit your valuable feedback.

Save this page as PDF | Recommend to your Friends