educratsweb@mail.com

+91

📂 Register 🔒 Login
RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) #EDUCRATSWEB

RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)

1. As per the constitutional provision, who has the absolute and ultimate powers regarding the passing of money bills?

 Ans:-the house of the people

 

2:- As per the constitutional of India, the reports of the comptroller and auditor general of India relating to the accounts of the state shall be submitted to?

Ans:- the Governor of state

 

3:- The governor of a state is appointed by?

Ans:- president of India

 

4:- when cripps mission came to India, who among the following was viceroy of India?

Ans:- lord linlithgo

 

5:- which sikh guru was executed by Aurangzeb?

Ans:- Guru tej bahadur

 

6:- the most common measure of estimating inflation in India is

Ans:- whole sale price index

 

7:- this is an apparatus for measuring increase or rate of growth in plants?

Ans:- Auxanometer

 

8:- About what percent of are of our country (India) is the plateau region possessing rich reserve of minerals, fossil and forests?

Ans:- 27%

 

9:- The planet nearest to the sun and closest to the earth are respectively?

Ans:- Mercury and Venus

 

10:- Identifiy the mismatched paire

A:- smallest ocean —– Arctic ocean

B:- lowest point on earth —– Mariana trench

C:- largest ocean ——- Pacific ocean

D:- smallest continent —- Australia

Ans:- smallest continent —- Australia

 

11:- which country won ICC world cup T-20 match?

Ans:- Sri-lanka

 

12:- the amount of oxygen required by bacteria to break down the organic matter present in a certain volume of a sample water, is called?

Ans:- BOD and COD both

 

13:- who is the present governor of the state of Rajasthan?

Ans:- Smt. Margaret Alva

 

14. Who was recently appointed as interim president of BCCI board by the Supreme court of India

Ans: Sunil Gavaskar

 

15.Which of the following countries has become first to pass climatic Act

Ans: Canada

 

16.The winner of the Sahitya Akademi Award 2013 for writing Rajasthani language

Ans: Ambika dutt
 

17:- The chief election commissioner can be removed from office only?

Ans:- Through impeachment by parliament

 

18:- Hindi movie “Shahid” won two awards in 61st national film awards. This film is based on the life of?

Ans:- A murdered right to information activist

 

19:- who represent India in recently concluded the 2014 Nuclear security summit held in Neatherlands

Ans:- Salman Khurshid

 

20:- :Bharat Kesri” award is given in the sport?

Ans:- Wrestling

 

21:- India’s first credit bureau through which commercial banks will share credit history of the customers?

Ans:- CIBIL

 

22:- The outer part of a railway track near the bend or curve is generally raised?

Ans:- To produce the necessary centripetal force

 

23:- The number images of an object formed by two mirrors inclined at an angle of 60 is?

Ans:- 5

 

24:- What is the “ motto” of Olympics 2016?

Ans:- Live your passion

 

25:- Pungency in chillies is due to?

Ans:- Capsaicin

RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST

1. Madhya Pradesh Police Constable Exam Solved Paper (Exam Held on 09-08-2016)
Madhya Pradesh Police Constable Exam Solved Paper (Exam Held on 09-08-2016) 1. Who was elected to the office of President as an independent candidate?  (a) Dr. Rajendra Prasad (b) V V Giri (c) Sanjeeva Reddy (d) Dr. Zakir Hussain (Ans : b) 2. The voting age in general elections was reduced from 21 years to 18 by the–  (a) 72nd Amendment (b) 62nd Amendment (c) 61st Amendment (d) 71st Amendment (Ans :&nb
2. Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions
Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions 1. Who of the following was the first elected member of Chhattisgarh elected from the constituency of municipal councils of Nagpur and Chhattisgarh in the Legislative Assembly of the Central Provinces in 1913 ?  (A) Shivdas Daga (B) Mahant Laxminarayandas (C) NathmalMunim (D) Shivprasad (Ans : C) 2. What is Kusiyaar in Chhattisgarhi ?  (A) Paddy (B) Banana (C) Cocon
3. Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 Solved Paper
Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 Solved Paper 1. In Uttar Pradesh, lemon is largely grown in– (a) Saharanpur and Meerut (b) Fatehpur and Pratapgarh (c) Lucknow and Hardoi (d) Allahabad and Varanasi (Ans : b) 2. Which of the following pulses is not covered under Minimum Support Price (MSP)?  (a) Arhar (b) Masoor (c) Urad (d) Moong (Ans :&nb
4. HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. How many teams are participating in IPL 2014? Ans.:8 2. Who is the deputy speaker of Lok Sabha at present? Ans.: Kariya Munda 3. Who is presently the chairman of the finance commission? Ans.:  Dr Vijay L Khelkar Yv Reddy  is the chairman of 14 Finance commission. But now 13th commission is on running .
5. Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017)
Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017) 1. Which is not the objective of scrapping the Rs. 500 and Rs. 1000 notes?  (a) To abolish black money  (b) To eliminate corruption  (c) To accelerate the economic growth  (d) None of the above  (Ans : c) 2. Which sector has more growth rate to accelerate the industrial growth of India in 2015-16? 
6. General Knowledge Questions About First in India and World
General Knowledge Questions About First in India and World 1. Where was the first session of the Constituent Assembly held —New Delhi  2. Who is the first person to set foot on Moon —Neil Armstrong  3. Which was the first talkie film of India —Alam Ara  4. Which was the first English ship that came to India —Red Dragon  5. Which was the
7. Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper
Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper 1. The expression “Tryst with Destiny” was first used by Pandit Jawaharlal Nehru on the occasion of–  (A) Dandi March (B) August 14/15 night  (C) Quit India Movement (D) None of these (Ans : B) 2. Alpha-Keratin is a protein present in–  (A) Wool (B) Eggs  (C) Blood (D)
8. Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)
Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014) 1. Who among the following has not won the Bharat Ratna Award?  (A) CNR Rao (B) M. G. Ramachandran  (C) Sivaji Ganesan (D) K. Kamaraj (Ans : C) 2. Complete the following series: YAZ, WBX, UCV, .…… (A) STD (B) SOT (C) SEP (D) SDQ (Ans : B) 3. Who among the following has not
9. Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014)
Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014) Q 1.Where is Ninety East Ridge situated? (A) Pacific Ocean  (B) Indian Ocean  (C) Arctic Ocean  (D) Atlantic Ocean Ans: (B) Indian Ocean   Q 2. ASBA Scheme is related to: (A) Initial Public Offer (B) Central Government Scheme for Women Employment
10. RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. As per the constitutional provision, who has the absolute and ultimate powers regarding the passing of money bills?  Ans:-the house of the people   2:- As per the constitutional of India, the reports of the comptroller and auditor general of India relating to the accounts of the state shall be submitted to? Ans:- the Governor of state
11. IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions
IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions 1. The Speaker of Lok Sabha in India is elected by the–  (A) Members of Lok Sabha (B) Members of Lok Sabha and Rajya Sabha  (C) Council of Ministers (D) Speakers of State Legislative Assemblies (Ans : A) 2. The responsibility for framing the Constitution of independent India was entrusted to the–  (A) Lok Sabha (B) Rajya Sabha (C)
12. General Knowledge Questions About Sports
General Knowledge Questions About Sports 1. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket —Shane Warne  2. What can be the maximum length of a cricket bat —32'  3. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch —3½ ft  4. With Which game/sport is 'Popping crease' associated —Cricket 
13. Indian States General Knowledge Questions
Indian States General Knowledge Questions 1. In which state has India's largest private sector sea port been commissioned recently —Andhra Pradesh  2. Which Indian State has the minimum total forest cover —Haryana  3. If you wish to visit Golconda Fort, you will have to go to which state —Karnataka 4. Which state produces maximum Soya bean —Madhya Pr
14. General Awareness Practice Study Material
General Awareness Practice Study Material Indian history and culture 1. What medieval building double dome (Double Dome) whose tomb was built in the first place? - Sikander Lodi's Tomb 2. Where is the pillar on which the peace message of Ashoka and Samudragupta's military victories are engraved details of both? - Prayag 3. AD 1960 by Aurangzeb. In order to suppress the growing power of Shivaji who gets new was expressed? - To Shai
15. NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)
NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015) 1. World's first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries? (A) China (B) US (C) Singapore (D) Abu Dhabi (E) Japan (Ans : E)  2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country?  (A) Maharashtra (B) Haryana (C) Guajarat (D) Punjab (E) T
16. U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)
U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010) 1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is— (A) total radiation thermometer (B) gas thermometer (C) mercury thermometer (D) vapour pressure thermometer Ans : (A) 2. The gas used for artificial ripening of green fruit is— (A) ethane (B) ethylene (C) carbon dioxide (D
17. RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER
RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER 1. When was the first underground railway (Metro Railway) started? (A) 1982 (B) 1989 (C) 1984 (D) 1992 (Ans : C) 2. Shatabdi Express train was started in– (A) 1984 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1985 (Ans : B) 3. At which of the following places Diesel Component Works is established? (A) Jamshedpur (B) Patiala (C) Perambur (D) Varanasi (A
18. Insurance Related General Knowledge Practice Questions
Insurance Related General Knowledge Practice Questions 1. National Agricultural Insurance Scheme replace Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year–  (A) 1997  (B) 1998  (C) 1999  (D) 2000  (Ans : c) 2. Earlier it was thought safe to allow each financial institution to carry out only one type of finance service. But now Banks are selling
19. Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015)
Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015) 1. The green pigment found in plants that perform photosynthesis is–  (A) Chlorophyll (B) Chloroplast (C) Chloroform (D) None of the above (Ans : A) 2. ‘Silent Valley’ is in–  (A) Tamil Nadu (B) Go
20. GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS
GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS 1. Which of the following is not a part of India's Money Market ?  (A) Bill Markets (B) Call Money Market (C) Banks (D) Indian Gold Council (Ans : D) 2. Which of the following States introduced a high-tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?  (A) Maharashtra (B) Tamil Nadu (C) Delhi (D) Karnataka (
21. KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Bleeding of gums and loosening of teeth is caused due to deficiency of: Ans.: Vitamin C   2) Which of the following is not present in blood? Ans:   Placenta   3) A stick immersed in water appears bent due to the phenomenon of: Ans:  Refraction of light  
22. DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala? Ans.  Thorium 2) The largest sugarcane producing country in the world is: Ans.  Brazil 3) This refers the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or government approved securities before providing credit to customers: Ans
23. Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014)
Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014) 1. Identify the mismatched pair in national Sports award Ans : Dharmender Dalal - Dhyan Chand 2.The capital of world youngest nation south sudan is Ans : Juba 3.which country recently decided to implement Nitaqat law? Ans :  Saudi Arabia 4.The Lokpal and Lokayuktas bill 2013 got the President of india ascent
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! email us at educratsweb@gmail.com and submit your valuable feedback.
Save this page as PDF | Recommend to your Friends

Subscribe to our Telegram channel https://t.me/educratswebchannel | RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) #EDUCRATSWEB educratsweb.com General Awareness 2020-04-11

https://bhojpuri-actor-actress.blogspot.com/ | https://sarkariniyukti.blogspot.com/ | https://educratsweb.blogspot.com/ | https://bhaktisangam.blogspot.com/ | https://bharatpagesblog.blogspot.com/ | https://bcspatna.blogspot.com/ | https://bizinfozones.blogspot.com/ | https://cityzoneeducation.blogspot.com/ | https://consptech.blogspot.com/ | https://saralmaterials.blogspot.com/ | https://ekbihar.blogspot.com/ | https://indiahealthplus.blogspot.com/ | https://gktalk.blogspot.com/ | https://gunjanphoto.blogspot.com/ | https://mahuli-patna.blogspot.com/ | https://modicareblog.blogspot.com/ | https://biharnalanda.blogspot.com/ | https://parsapatna.blogspot.com/ | https://prakashparv.blogspot.com/ | https://chitraguptajimaharaj.blogspot.com/ | https://shrishirdisaibabasansthan.blogspot.com/ | https://speakdoor.blogspot.com/ | https://supremedealin.blogspot.com/ | https://supremedealblog.blogspot.com/